Pszichológia light

A leggyakoribb valóságtorzítások

2018. március 30. - fabian.attila

Van, amikor nem tudjuk elviselni a valóságot, és a pszichénk különböző módszerekkel eltorzítja azt. Biztos hallottad már, hogy te most elfojtasz, vagy kivetítesz. Esetleg tagadsz, vagy hasítasz. Mik ezek, és miért csináljuk? Ezek az elhárító, vagy más nevükön én-védő mechanizmusok. Nézzük őket. #alapok.

Mik is ezek valójában?

Erős szorongás, stressz vagy egyéb domináns és életünket befolyásoló tényezők hatására két választ adhatunk:  erőfeszítéseket teszünk a racionális problémamegoldásra, vagy torzítunk. Előbbi nagyon hatékony, utóbbit viszont gyakrabban csináljuk. Ilyenkor a tudatalattink olyan technikákat és trükköket dolgoz ki, ami segít abban, hogy könnyebben megküzdhessünk a szorongásainkkal. Az énünknek védelemre van szüksége, ezért létrehozzuk az elhárításokat.

three-wheeler-336700_1920.jpg

Az életnek mennie kell tovább

Azért csináljuk ezt, mert különben nem tudnánk elviselni a szorongást, ami ezzel jár. A psziché szempontjából a legfontosabb, hogy túléljünk, folytatódjon az élet. Széles skálán alkalmazzuk ezeket az elhárításokat és legtöbbször észre sem vesszük. Szélsőséges példák erre: halál, válás, munkahely elvesztés, de ennél hétköznapibb esetekben is torzítunk: vitákban, vagy amikor az önmagunkról alkotott elképzeléseinket, véleményeinket mondjuk el. Az énvédő mechanizmusok nagy hátránya, hogy eltorzítják, átalakítják és meghamisítják a valóságot. Ennek szélsőséges példáit láthatjuk egy bántalmazó családon belül élő nőnek, aki "szemet huny" afelett, hogy a társa bántalmazza őt, vagy a gyerekeit. 

Freud 2.0

Az énvédő mechanizmusok elméletét Anna Freud, Freud lánya dolgozta tovább. Anna, apja nyomán megalkotta az olyan főbb elhárításokat, mint a a tagadás, az elfojtás, a kivetítés, azonosulás. Később más pszichológusok alakítgatták ezt a listát és a torzításokat csoportokba, struktúrákba rendezték. Most a leggyakoribbakat vesszük végig és egy következő blogbejegyzésben rövid megoldásokat is írunk hozzájuk. 

Tagadás

A tagadás egy esemény vagy állapot elutasítása. A vágyak jelentéktelenítése, a zavaró érzések száműzése a tudatból. Ha valaki ezek létét szóba hozza, a tagadó igazságtalan vádként éli ezt meg és dühöt vált ki belőle. A tagadás távolságot tart az egyén és élményei között, de nem old meg problémákat. Egyik leghétköznapibb példa, amikor az alkoholisták tagadják függőségüket.

 

via GIPHY

Elfojtás, elfelejtés

Ennek lényege, hogy a félelmet vagy fájdalmat okozó emlékeket utasítjuk ki a tudatból. Lehet tudatos is. (próbálunk nem gondolni rá, hogy elfelejtsük.) Két jellegzetessége, hogy egyrészt az elfojtás tárgya függ a felettes énben található értékektől valamint attól, hogy milyen tettek érdemelnek büntetést, másrészt az elfojtás sosem tökéletes (pl. elszólások) ez esetben részleges elfojtásról beszélünk.

via GIPHY

Kivetítés (projekció)

Saját el-, vagy fel nem ismert érzéseinket másoknak tulajdonítjuk, vagy másokban véljük meglátni. Ennek az a haszna számunkra, hogy az önmagunkban elfogadhatatlannak látott dolgokat elrejtsük, de közben mégiscsak kifejezésre jutnak. Két célja van a kivetítésnek: az egyik, hogy felszínre hozza az ösztönén vágyait, másrészt ezzel felszabadítson olyan energiákat, amiket az elfojtás felemésztene.

via GIPHY

Racionalizáció

Ez egy olyan torzítás, amikor szembenézés, átgondolás és önkritika helyett érvekkel támadjuk a negatív véleményeket. Megkérdőjelezzük az állítás hitelességét vagy valóságosságát. Olyan szemellenzőt keresünk hozzá, ami az elképzeléseinkkel összhangban van. 

via GIPHY

Hasítás

Egy primitívebb mechanizmus, leggyakrabban a tagadással és kivetítéssel társul. Leegyszerűsítően "feketének vagy fehérnek" látja a világot azért, hogy elkerülje a helyzetek bonyolultságából származó feszültséget. Ennek megfelelően két részre osztja a világot: „jók”-ra és „rosszak”-ra. A "jók"-ban megbízik, ez biztonságérzetet nyújt neki, a negatív csoport felé tanúsított bizalmatlanság pedig szintén a biztonságérzetet szolgálja.

via GIPHY

Reakcióképzés

Az önmeggyőzés egyik módja. Úgy hatástalanítjuk a késztetéseinket, hogy ellenkező irányú motivációt fejezünk ki.  Gyakran nehéz eldönteni, hogy reakcióképzésről vagy valós érzelmekről van szó. Érdemes megvizsgálni a reakció erősségét. Ha nagyon erős túlzásokba esünk, akkor elhárító mechanizmusról beszélhetünk. Ilyen például ha a szerelmünk hibáit erényeknek kezdjük el tekinteni.

via GIPHY

A regresszió és a többiek

És a többiek a teljesség igénye nélkül: azonosulás, bevetítés, regresszió, elszigetelés, reakcióképzés, fantáziálás, visszaesés, átlényegülés, tünetképzés, intellektualizáció, megkapaszkodás, szublimáció, önbódítás és leárnyékolás, szerepjátszás és tehetetlenség-nyilvánítás, érzelmek körülpáncélozása, eltolás-átvitel, elvétések, elkerülés, vicc és a sajnáltatás.

Hogyan tehetünk ezek ellen? Erről szól majd a következő rész. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologialight.blog.hu/api/trackback/id/tr10013785310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi25 2018.03.31. 10:53:18

Húúu, ez nagyon klassz cikk volt. De miközben olvastam, eszembe jutott még egy. A "realizálás". (Bár nem vagyok teljesen biztos abban, hogy ezt igy hivják)
- Amikor valaki csinál valamit, de legbelül rájön, hogy hülyeséget csinált/mégsem jo, és realizál, vagyis magának is, és a környezetének is azt mondja, "de jo, ez igy" meg: "igy még jobb is" stb.

Visceroid 2018.03.31. 11:02:38

Na végre, egy blog, ami leírja, hogy milyen pszichotikus tüneteket generál egy olyan ország, amely demokráciának hazudja magát, de valójában diktatúra!

invalid user name 2018.03.31. 11:50:12

@Visceroid:

ez (a hozzászólásod) melyik kategóriába esik a posztban felsoroltak közül ...? :)

invalid user name 2018.03.31. 11:50:58

@Zsuzsi25:

ez elégg hasonlít az elejéhez, amihez a "yeah i'm fine" gifet rakta a poszter :)

invalid user name 2018.03.31. 11:52:02

@Zsuzsi25:

Gyalog-galopp:

"elbírja ez. elbírja."

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.31. 11:56:07

A liberális demokrácia őrületet okoz, ez a fő kulcs.

bontottcsirke 2018.03.31. 13:21:20

Szeretem az ilyen áltudományokat, mint a pszichológia.

szepi79 2018.03.31. 13:22:15

@Zsuzsi25: The Office-t nézted? (amerikai verziót) Abban volt egy ilyen beszélgetés:

- Na és hogy vagy? Nem is beszéltünk azóta, hogy már nem dolgozol itt...
- Köszönöm, szuperul vagyok! Életem legjobb döntése volt, hogy kiléptem!
- De... ööö... téged kirúgtak...

:D

Szalay Miklós 2018.03.31. 13:28:24

Egy elég alapos összefoglaló arról, hogy hogyan gondolkoznak az emberek, beleértve az iracionális indíttatásainkat is:

egyvilag.hu/temakep/057.shtml

Meg egy másik a megismerés legjellemzőbb buktatóiról:

egyvilag.hu/temakep/016.shtml

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.03.31. 13:36:53

@Zsuzsi25: "Amikor valaki csinál valamit, de legbelül rájön, hogy hülyeséget csinált/mégsem jo, és realizál, vagyis magának is, és a környezetének is azt mondja, "de jo, ez igy" meg: "igy még jobb is" stb. "

Ez nem a racionalizálás?

Gandosz 2018.03.31. 13:40:57

Vagy így van, vagy nem.

@Visceroid: Hüje vagy.

kiskutyauto 2018.05.15. 23:01:29

Bocsánat de kretén módon van ez az egész túlkomplikálva és zagyván megfogalmazva... sok sok rizsa melléduma... közben az egész jelenséget, kb 5 egyszerű mondatban meg lehetne fogalmazni...

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2023.01.03. 15:30:31

Ezek nagy részére a memetikából kinőtt új tudományág a pszichovirulógia magyarázatot ad.
süti beállítások módosítása