Pszichológia light

Pár jó tanács halogatás ellen

2018. május 28. - fabian.attila

Sokunk életét keseríti meg a halogatás, nem lehet elégszer írni, beszélni róla. Így van ez annak ellenére, hogy tengernyi szakirodalma van a témának és nagyjából két kattintással találunk jó anyagokat. Nagyon röviden összeszedjük az okokat és hogy mit tehetünk ellene.

office-3154815_1920.jpg

A halogatásunk sok a segítő anyag ellenére nem múlik. Félünk, toporgunk, azt gondoljuk, nincs értelme, nem lesz olyan jó, mi lesz, ha, úgysem sikerül, középszerű lesz, már nincs értelme, erre a kis időre, lekéstem, nem éri meg stb. A sort a végtelenségig folyathatjuk.

Ebben a cikkben röviden felsoroljuk az okokat, a hazugságainkat ezzel kapcsolatban, majd hogy mit tehetünk ellene. De ha ezek közül egyik sem érdekel igazán, akkor görgess a cikk végére és ott van egy jó tanács. Ha csak azt fogadod meg, és rendszeresen azon elv alapján cselekedsz, akkor óriásit fogsz előre lépni. 

Milyen okokból halogatunk?

Előzetes figyelmeztetés: Attól, hogy tudjuk, hogy miért halogatunk, még nem szűnik meg a szokás, de jó tisztában lenni a miértekkel. Dr. Joseph R. Ferrari három csoportba osztja a halogatókat. Vannak az izgalomkeresők, a kitérők és a döntéshalogatók.

1. Az izgalomkeresők az utolsó pillanatig halogatnak, hogy egy nagy lendülettel utána mindent elvégezzenek.
2. A kitérők a kudarctól vagy sikertől való félelem miatt halogatják a tennivalóikat. (Ők általában szoronganak amiatt, hogy mit gondolnak mások róluk.)
3. A döntéshalogatók nem tudják eldönteni, hogy mit csináljanak. Számukra a döntés elhalasztása felmenti őket az alól, hogy szembenézzenek a döntés következményével.
Bármelyik csoportba is tartozol, tudd: ezen változtathatsz.

Milyen hazugságokkal áltatják magukat a halogatók?

Felsorolásszerűen, kommentár nélkül.

1. Túlbecsüljük a munka elvégzéséhez szükséges hátralévő időt.
2. Alulbecsüljük a munka elvégzéséhez szükséges tényleges időt.
3. Alulbecsüljük, hogy mennyire leszünk motiváltak a következő napon, a következő héten a következő hónapban.
4. Azt gondoljuk, hogy a sikeres munkavégzés alapfeltétele, hogy élvezzük az adott tevékenységet.
5. Azt gondoljuk, hogy nem szerencsés olyankor dolgozni, amikor nincs hozzá kedvünk.

Mit kéne változtatnunk, hogy ne halogassunk? 

A teljesség igénye nélkül néhány ötlet:

1. Készítsünk listát minden tennivalónkról.
2. Osszuk fel az elvégzendő a munkát.
3. Azonosuljunk a feladattal.
4. Erőltessük a munkát. (Elég lényeges pont.)
5. Készítsünk időbeosztást. Becsüljük meg, hogy mennyi idő egy feladat, a kapott értéket pedig szorozzuk meg kettővel. (Újabb lényeges és általában elhanyagolt tétel.)
6. Nézzünk bizakodva a jövőbe.
7. Jutalmazzuk magunkat az elvégzett feladatok után.
8. Folytassuk a tennivalóinkat.

Ha csak egy tanácsot fogadnál meg mára:

Akkor legyen az, hogy amikor halogatni szeretnél, akkor mondd azt magadnak, hogy oké ezt most kéne halogatni, mert túl sok, mert nincs kedvem hozzá, mert vannak jobb dolgok, és satöbbi, de. És ez a de lényeges. De, egy kicsit belekezdek. Mondjuk 5 percet foglalkozom vele. Vagy csak kiporszívozom az előszobát. Nem az egész lakást. Csak belekukkantok abba doksiba, csak leszerelem a tetejét. Mindegy hogy mennyit, de egy picit belekezdek. Csak egy picit. 

És jöhetnek kommentbe a tapasztalatok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologialight.blog.hu/api/trackback/id/tr8013944772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása