Pszichológia light

7 mítosz az introvertáltakról

2016. december 28. - fabian.attila

Van egy jó adag mítosz az introvertáltakról. Csokorba szedtem a hét legkedveltebbet.
introvertalt.jpg

Az introvertáltak szégyenlősek és félénkek.
Bill Gates? Na, látod. A szégyenlősség azt jelenti, hogy valaki egy társas helyzetben fél attól, hogy mások hogyan ítélik meg. Az introvertált viszont nem fél, egyszerűen csak nem akar annyi időt tölteni ezekben a társas helyzetekben.

Az introvertáltak betegek.
Ez nagyrészt genetikailag vele született személyiségjegy, ami nagyjából 40-50% százalékban felelős ezért, amilyenek vagyunk. Ehhez hozzájön még a nagyjából 20% szocializáció.

Az introvertáltak antiszociálisak.
Az introvertáltak is szeretnek emberek társaságában lenni, csak kicsit másképp, mint az extrovertáltak. Legjobban kiscsoportban töltik a társas idő legnagyobb részét. És nagyon élvezik.

Az introvertáltak depressziósak.
A legtöbb extrovertált szemüvegen keresztül az egyedüllét egyenlő a magánnyal és szomorúsággal, ennek megfelelően egy extrovertált nagyon nehezen fogja megérteni, hogy egy introvertált hogyan képes órákat egyedül tölteni, úgyhogy se nem szomorú, se nem magányos.

Az introvertáltak alkalmatlanok a sikerre és rossz vezetők.
Warren Buffett, J. K. Rowling, Eleanor Roosevelt, Rosa Parks, Albert Einstein, Abraham Lincoln és Mahatma Gandhi mind introvertáltak voltak, szóval hátrább az agarakkal. Szokás a 2008-as gazdasági válságot az extrovertáltak nyakába varrni, mert harsányak, vakmerőek, sokkal kockázatvállalóbbak és felelőtlenebbek, mint az introk. De mivel nem szeretnék introvertált propagandát csinálni, ezért próbálok igazságos lenni a kérdésben: békeidőben sokkal jobbak, mint az extrovertáltak.

Az introvertáltak azért nem beszélnek, mert nincs miről.
Az introvertáltakat kevésbé érdeklik az időjárás, vagy a hol voltál nyaralni kérdése, helyette szívesebben kérdezi meg, hogy mi nem működött jobban stb. Tehát az általános kérdések helyett sokkal inkább érdeklik őket a mélyebb összefüggések.

Az introvertáltak unatkoznak társaságban és amúgy is unalmas emberek.
Nem unatkoznak, figyelnek, de tény, hogy sokkal többet vannak a saját fejükben, és kevesebbet foglalkoznak a külvilággal. Nem unalmasak, egyszerűen mások érdeklik őket, mint az extrovertáltakat. Ennyi.

Érdemes félretenni az előítéleteinket és átsétálni a másik térfélre. Az introvertáltaknak is. És amíg ez megtörténik, addig az ambivertáltak csak egy kávét kérnek. Jó felfedezést.

(Az írás elkészítéséhez Susan Cain: Csend című könyvét használtam fel.)

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologialight.blog.hu/api/trackback/id/tr4012077433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.12.29. 18:35:23

...es az introvertaltak, vagy az extrovertaltak tudnak jobban magyarul? Helyesirasbol es fogalmazasbol melyik teljesit jobban?
Csak par pelda:
Az introvertáltak unatkoznak társasságban
De mivel nem szeretnék az introvertált propagandát csinálni,
Az introvertáltak alkalmatlanok a sikere

Amugy valoban sok a tevhit ebben a temaban (is).

Orgonáslány 2016.12.29. 21:31:32

Hátrább az agarakkal, nem agyarakkal. Tulajdonképpen annak is lenne értelme, de úgy tűnik a kutyák félelmetesebbek, mint a fogak :P

fabian.attila 2016.12.29. 22:02:48

@vanvelemenyem: köszönöm a kedves észrevételeket, javítottam.

@Orgonáslány: köszönöm, javítottam.

Rónarider 2016.12.30. 07:27:00

Amikor megkérdezik "nem unatkozol?", csak annyit szoktam válaszolni, az a hobbim. Ritkán jutok hozzá.
És valóban, egy introvertált személy szemszögéből ezek a milyen volt a nyaralás, meg mit reggeliztél stb. -jellegű kérdések csak üres locsogást indító témák. Mintha nem lenne tökéletesen mindegy.
Meg ugye jelöljem vissza a fészbukon.
Na, olyanom nincs.
Hát az meg hogy lehet?
Nem érdekel.
DE HOGYHOGY NEM ÉRDEKEL?
Amennyire látom kilencven százaléka öncélú f*szság, a maradék pedig reklám, nem érdekel. A buszon/postán sem érdekel ki mit reggelizett, vagy hogy néz ki kék parókában, a reklámokat pedig kerülöm.
BETEG VAGY!
haha
:)
süti beállítások módosítása